Contributii facultative la pilonul 3 si la asigurari private de sanatate

Flex Salarii facilitatea evidenta mai multor tipuri de contributii facultative la fonduri de pensii si asigurari de sanatate private, suportate atat de angajator cat si de angajat. 

Acestea vor fi introduse in formularelor dedicate de lucru cu asigurarile facultative si contributiile la pilonul 3, disponibile in sectiunea <Contracte de munca> a programului (butoanele de Angajamente de contributii catre Pilonul 3 si catre asigurari de sanatate). 

Angajamentele de contributii pot fi introduse pe o perioada mai lunga, conform contractelor dintre salariati si administratorii fondurilor de pensii sau de asigurari de sanatate. 

In fiecare luna, la generarea statului de plata, se vor prelua automat informatiile introduse in ecranele dedicate.

Nu stergeti randurile introduse in ecranele de Angajament de contributii facultative la incetarea unui contract de contributie cu administratorul fondului. E suficient sa completati data de incetare a contractului respectiv. Daca stergeti un rand care se aplica pe o perioada anterioara si apoi recalculati statele din acea perioada anterioara, in statele recalculate nu vor mai fi luate in considerare sumele sterse (salariatii nu vor mai beneficia de deducerea din impozit si statul recalculat va fi diferit de cel calculat initial). 

Tipuri de contributii facultative

  Contibutie sanatate suportata de angajator, in beneficiul salariatului Contibutie sanatate suportata de angajator, in beneficiul membrilor familiei salariatului Contibutie la pilonul 3 de pensii suportata de angajator
Contibutie sanatate suportata de salariat, retinuta si platita de angajator
Contibutie sanatate suportata de salariat, platita independent de acesta Contributie la pilonul 3 de pensii suportata de salariat, retinuta si platita de angajator sanatate suportata de salariat, platita independent de acestaContributie la pilonul 3 de pensii suportata de salariat, platita independent de acesta
Cine o suporta ? Angajator Angajator Angajator Salariat Salariat Salariat Salariat
Cine va face plata catre fond? Angajator Angajator Angajator Angajator Salariat Angajator Salariat
Se deduce din suma impozabila la care se calculeaza impozitul salariatului, in limita plafonului definit de codul fiscal - - - DA Da, cu concidia furnizarii unei dovezi de efectuare a platii DA Da, cu concidia furnizarii unei dovezi de efectuare a platii
Se considera avantaj material si se impoziteaza NU DA NU NU NU NU NU
Se retine din salariul net NU NU NU DA NU, salariatul isi face singur plata catre fond DA NU, salariatul isi face singur plata catre fond

Contributiile suportate de salariat vor apare in intregime in statul complex sub forma coloanelor de Angajament de contributie la pilonul 3 si la Asigurari de sanatate.

Contibutiile facultative suportate de salariat, doar daca se incadreaza in plafonul anual definit de codul fiscal vor figura in coloana Contributii deductibile din sectiunea de impozit a statului de plata. 

Doar contributiile suportate de salariat la care s-a optat pentru retinerea si virarea lor de catre angajator for figura in coloana "Contributii facultative" din sectiunea de Salariu Net si Retineri din statul de plata. Daca salariatul opteaza sa gestioneze singur platile, va primi salariul net in intregime (nu i se retine suma aferenta contributiei) dar isi asuma raspunderea si obligatia de a prezenta lunar o dovada a platii catre fond pentru a beneficia de deducerea din salariul impozabil.

Contributiile facultative si retinerile programate.

Contributiile facultative cu retinere de catre angajator introduse in ecranele dedicate din sectiunea contracte de munca se scad automat din salariul net, fara a fi necesara operarea lor suplimentara in fiecare luna.

Versiuni mai vechi de program accepta si definirea unor contributii facultative sub forma unor retineri programate. Definirea contributiilor facultative ca retineri NU este necesara daca ele sunt introduse in ecranele dedicate Angajamentelor de contributii din sectiunea "Contract de munca" (daca se introduc in ambele locuri, se vor dubla). Pentru compatibilitate cu versiuni mai vechi ale programului, statul de plata ia in considerare si contributiile introduse direct in sectiunea de "Retineri programate".  Pentru a beneficia de deducerea din salariul impozabil, la introducerea lor este necesara definirea unui tip de retinere marcat cu proprietatea corespunzatoare de "Faclitati fiscale" (respectiv Pilon 3 sau Asigurari private de sanantate). Pentru a verifica si eventual corecta tipul de retinere si proprietatea sa de "Facilitati fiscale", accesati nomenclatorul Tipuri retineri din menu-ul princeipal, sectiunea Calcul salarii -> zona "Retineri din net" -> butonul "Fise viramente + ...".